Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Lis 2006 Posty: 300 Skąd: Trochę ze Wschodu, trochę z Zachodu.
Wysłany: 2012-03-11, 21:03
Doprawdy nie rozumiem Przemku, dlaczego niektóre Twoje teksty przemawiają do mnie mocniej, gdy jestem pod wpływem... To zmusza mnie do zastanowienia nad funkcjonowaniem własnej percepcji
Dlatego Krzysztofie, że pewnie ten tekst był pisany pod wpływem i dlatego np do mnie nie przemawia. Ja rzadko bywam pod wpływem
Może powinnam dla lepszego zrozumienia poezji choć trochę użyć wpływów.
_________________ „Grafoman to ktoś, kto poszerza naszą mapę myśli, okazuje się bowiem ,że można pisać zupełnie inaczej” - Napis, który Greeley każe umieścić na swoim nagrobku, licząc na zdrowaśkę ze strony przypadkowego przechodnia.
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Lis 2006 Posty: 300 Skąd: Trochę ze Wschodu, trochę z Zachodu.
Wysłany: 2012-03-11, 21:35
Ależ trzeźwość to nie jest punkt widzenia. Raczej stan skupienia. A ten można modyfikować także za pomocą np. medytacji. Do której to praktyki zamierzam wrócić, czego życzę także paru innym osobom tutaj. Do reszty prośba - trzymajcie kciuki...
"Wierszy miesiąca": 2 Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 2013 Skąd: z południa
Wysłany: 2012-03-12, 17:07
carceris.,
Cytat:
Mój typ na wiersz marca, z pewnością.
Dziękuję Wiedźmo, cieszę się że Ci się podoba.
czarodziej,
Cytat:
do mnie najbardziej przemawiają zaznaczone wersy.
Ważne aby wyłapać coś dla siebie. Wtedy tekst spełnia się, bo sam, bez czytelnika który się odnalazł chociaż w jednym jego wersie, jest niczym.
Cytat:
Krótko i smutno na temat.
Przynajmniej ja to tak odczułam
Odczucia i emocje towarzyszące przy czytaniu, to przynajmniej dla mnie coś w rodzaju adrenaliny podawanej dożylnie.
Chyba jestem uzależniony...
Admin Krzysztof,
Cytat:
Doprawdy nie rozumiem Przemku, dlaczego niektóre Twoje teksty przemawiają do mnie mocniej, gdy jestem pod wpływem...
Może Krzyśku dlatego, że umysł w tym stanie jest bardziej elastyczny i skłonny do wchłaniania czegoś, czego bez pomocy % nie byłby wstanie przyjąć A może po prostu dlatego że jesteś facet, tak jak i autor i pewne rzeczy możemy postrzegać podobnie. Cieszę się że dotarł
dorotea,
Cytat:
Dlatego Krzysztofie, że pewnie ten tekst był pisany pod wpływem i dlatego np do mnie nie przemawia.
Nie był pisany po wpływem.
Już zauważyłem że mamy bardzo odmienne postrzeganie poezji. Ale to fajnie, różnice w temacie dają powody do dyskusji.
milo70,
Cytat:
dobrze i sugestywnie. działa po prostu
Dziękuję Milo, niech działa...
Dziękuję za odwiedziny i komentarze.
Pozdrawiam -pp.
Nie był pisany po wpływem.
Już zauważyłem że mamy bardzo odmienne postrzeganie poezji. Ale to fajnie, różnice w temacie dają powody do dyskusji.
Oj mamy, oj mamy
Zawsze jak czytam wynurzenia autorów owinięte w metafory, jak mumia w bandaże zaczynam ziewać, to tak jakby ktoś w pociągu przez pół nocy śpiewał "było morze w morzu kołek".
Dla mnie większość utworów obecnie powstających, /oraz ten/ jest przemetaforyzowana. Bo cóż tu mamy?
Cztery metafory i co dalej? Dla mnie to dopiero wstęp do obrazu, podkład i na tym dopiero mogłoby coś powstać.
Pomogła: 3 razy Wiek: 25 Dołączyła: 03 Lut 2008 Posty: 1743 Skąd: ze straganowej półki
Wysłany: 2012-03-14, 05:07
Te noce, zawracające jak wrony, kojarzą mi się z ptactwem, które obsiaduje drzewa w parku przy ul. Żwirki i Wigury w Warszawie. Czasem ptactwo zrywa się z drzew - niesamowity hałas, bezład, miliony ptaków. Przez moją wizję delikatne dotykanie powiek i do tego jeszcze opuszkami nie pasuje w pierwszej strofie. Wybacz.
Może nie jestem pod wpływem, ale za to po nieprzespanej nocy. W stanie zmęczenia lub upojenia czyta mi się lepiej niż na sucho, hehe.
"Wierszy miesiąca": 4 Pomogła: 34 razy Dołączyła: 12 Mar 2009 Posty: 1121 Skąd: z garści cienia
Wysłany: 2012-04-11, 20:26
Górna Półka to właściwe miejsce, więc tam przenoszę ten wiersz. Gratuluję jeszcze raz. I życzę sobie, żeby więcej takich utworów znajdowało się u nas na portalu.
_________________ Rzadko sprawdzam pocztę, więc w razie potrzeby zapraszam na PW.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum