wyrażenia przyimkowe na czworakach i na co dzień
odurzone alkoholem rzeczowniki określone
o przypadkach w miejscowniku uuu wykrzyknięć
jest bez liku
często czasem okolicznie okolicznik czasu zwykle
nie odróżnia się od reszty z którą zresztą wchodzę w kwestię
jak ją teraz mam zrozumieć kiedy pada
z resztą w tłumie
kto się pytam w tym połapie czy to tylko kwestia smaku
kwestia widzi się z tematem dużo piją treści tracą
powtarzają stale motyw problem kwestii
to są zwroty
z czasownikiem się wstawiają metafory są na haju
partykuła ledwo żyje do przysłówka ciągle pije
o czasownik kłótnie trwają z którym z nich
się dokonają
nie pijące i nie chcące nie przeczące się rozłącza
z imiesłowem który leży ze spójnikiem umiar krzewi
z przymiotnikiem szuka więzi i wybrało
słowo trzeźwy
Trudne są zasady pisowni, ale na szczęście niektóre uchwały nam co nieco ułatwiły. Na przykład pisanie łącznie partykuły nie* z imiesłowami przymiotnikowymi (czynnym i biernym). Ufffff
Fajna zabawa słowem
Dziękuję za odwiedziny i podzielenie opiniami. Miło mi, że się wiersz podoba, bo kawał czasu mu poświęciłem, a jeszcze wczoraj wstawiając tu na portalu zmieniałem i myślałem przez ponad pół godziny nad dwoma ostatnimi wersami pierwszej zwrotki, bo poprzednia ich forma po latach jakoś wydawała mi się słaba i mało humorystyczna, co mam nadzieję udało się zmienić na skłaniającą do uśmiechu.
Pozdrawiam serdecznie.
_________________ Tu temat otwieram,
tam treści za mało.
Wolnoć Tomku -
to mnie się zachciało.
Bardzo zgrabnie to ułożyłeś. Można się w ten sposób i bawić, i pośmiać.
Koniec miesiąca, przenoszę ten wierszyk do działu Poezja- pół żartem pół serio.
_________________ Oczekujesz komentarza do swojego utworu - inni także oczekują tego od Ciebie.
ardzo zgrabnie to ułożyłeś. Można się w ten sposób i bawić, i pośmiać.
Dziękuję.
Dany napisał/a:
Koniec miesiąca, przenoszę ten wierszyk do działu Poezja- pół żartem pół serio.
I teraz z pół litrem
[ Dodano: 2018-09-26, 17:43 ]
Gelsomina napisał/a:
Trudne są zasady pisowni, ale na szczęście niektóre uchwały nam co nieco ułatwiły. Na przykład pisanie łącznie partykuły nie* z imiesłowami przymiotnikowymi (czynnym i biernym).
Te imiesłowy przymiotnikowe czynne z "nie" zasadniczo dla ułatwienia od 1997 roku powinno się pisać łącznie, a nie jak kiedyś rozdzielnie te, które maja charakter czasownikowy i razem, te o charakterze przymiotnikowym. Zostawiono jednak wyjątkowo uchyloną furtkę dla dwóch przypadków: dla wyraźnych przeciwstawień i dla konstrukcji, w których ośrodkiem jest spójnik - stąd po fragmencie:
"nie pijące i nie chcące"
pojawia się
"nie przeczące się rozłącza
z imiesłowem który leży ze spójnikiem..."
[ Dodano: 2018-09-26, 17:44 ]
Gelsomina napisał/a:
Trudne są zasady pisowni, ale na szczęście niektóre uchwały nam co nieco ułatwiły. Na przykład pisanie łącznie partykuły nie* z imiesłowami przymiotnikowymi (czynnym i biernym).
Te imiesłowy przymiotnikowe czynne z "nie" zasadniczo dla ułatwienia od 1997 roku powinno się pisać łącznie, a nie jak kiedyś rozdzielnie te, które maja charakter czasownikowy i razem, te o charakterze przymiotnikowym. Zostawiono jednak wyjątkowo uchyloną furtkę dla dwóch przypadków: dla wyraźnych przeciwstawień i dla konstrukcji, w których ośrodkiem jest spójnik - stąd po fragmencie:
"nie pijące i nie chcące"
pojawia się
"nie przeczące się rozłącza
z imiesłowem który leży ze spójnikiem..."
_________________ Tu temat otwieram,
tam treści za mało.
Wolnoć Tomku -
to mnie się zachciało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum